woensdag 20 december 2006
Cursus
dinsdag 19 december 2006
Kutkerst
Nu komt het. Tim was geselecteerd voor 24 december, tijdens Vitesse-Ajax, voor een geheel uitverkocht stadion. Ten overstaan van Henk ten Cate (die zich op dat moment overigens in de kleedmaker bij zijn manschappen zal bevinden, maar dat terzijde ). Bovendien, zeg ik in al mijn vaderlijke subjectiviteit, latje knallen kan hij als geen ander (afgezien van Ronaldinho). De ramp is deze. Met mijn schoonmoeder in het midden van Europa gaat het eigenlijk niet zo goed. Hoe vaak zullen we nog Kerst met haar kunnen vieren? Op 24 december, kerstavond en hoogtepunt van alles, zitten wij in Wenen, geen twijfel mogelijk. Ik heb natuurlijk mijn hersens gepijnigd hoe we het optreden van Tim in het Gelredome op één dag kunnen laten samenvallen met het zingen van ‘Stille Nacht, Heilige Nacht’ onder een Weense kerstboom. Helaas is dat fysiek onmogelijk, of er moet zich nu alsnog een sponsor melden die zich het leed van Tim aantrekt en een supersonisch vliegtuig stuurt. De Kerstgedachte reikt ver, maar zo naïef ben ik nu ook weer niet.
Ik denk dat ik me dit nog meer treft dan Tim. Kutkerst.
vrijdag 15 december 2006
Mannenkerst
woensdag 13 december 2006
Lost weekend
Met depressies hebben mijn lost weekends niets te maken. In tegendeel, ik geniet dan juist van mijn zelfverkozen eenzaamheid. De tijd gaat verloren met oneindige potjes anoniem schaak op de Internet Chess Club en surfavonturen die mij naar de meest afgelegen plekken van het web voeren (zo heb ik de afgelopen dagen uitvoerig mijn licht opgestoken over de theatercultuur op de Falkland Eilanden). Verder doe ik niets meer dan het hoogst noodzakelijke. Het is een vlaag van autisme, een staat van meditatie, een grote onderhoudsbeurt voor mijn geest. Contact mijd ik waar maar mogelijk.
Juist vandaag, middenin een onvervalst lost weekend, bracht TNT mij een brief. Geen alledaagse crap, maar een ouderwetse, persoonlijke, met de hand geschreven brief. Afzender was mijn alleroudste oom die al enthousiast richting de negentig stevent. Ik had hem al jaren niet meer gesproken. Wat zou hij mij in godsnaam te zeggen hebben? De aankondiging van een familiereünie? Verwijten over mijn slecht ontwikkelde familiegevoel? Herinneringen aan zijn jongere broer, mijn inmiddels gestorven vader? Het kon van alles zijn, al kon ik niet bedenken wat.
Nog op het garagepad scheurde ik de envelop open. In werkelijk prachtig proza verhaalde mijn oom over een Latijnse spreuk die een vermakelijke woordspeling is op onze nobele familienaam. Die spreuk had hij in de jaren twintig van zijn vader gehoord en die wilde hij nu aan mij doorgeven. Een vooruitgesnelde erfenis, maar dan in woorden. Nee, ik schrijf de spreuk niet op. Het komt er ongeveer op neer dat, zeg voor het gemak de familie Circus Benz, zo zijn onvolkomenheden kent. Niets nieuws onder de zon.
Toen ik bij de afscheidsgroet was gekomen, stond ik nog steeds op het garagepad. Het was lekker fris buiten, viel me op. Samengeschoolde herstbladeren bleken uit het niets een meesterlijke kleurcombinatie te hebben bedacht, in de ochtendlucht hing de geur van stoofpeertjes en uit een openstaand raam klonk een melancholisch Portugees liedje.
Het weekend komt er aan. Ik ga maar eens wat vrienden uitnodigen. En daarna mijn oom terugschrijven.
zondag 10 december 2006
Kameraadschap
‘Waar heb je die nu weer vandaan?’
‘Niet wat je denkt. Zo gemeen ben ik ook weer niet.’
Maud en ik. Heel soms wat kattenkwaad. In onze gedachten dan. Maar meestal spelen we spelletjes. Spelletjes die zij bedenkt. Rare spelletjes, leuke spelletjes. Samen vrolijke liedjes trommelen op de keukentafel. Zij met haar rug tegen de leuning, ik tegenover haar. Onze jassen hangen aan de kapstok, de revers van elkaar afgekeerd. Proesten als de jassen maar heel langzaam het hemelwater weten te verdampen.
Vanavond spelen we verstoppertje. Schichtig kijken we om ons heen waar een mooi plekje is om je te verschuilen. Links, rechts, links, rechts. De andere kinderen stuiven uiteen, alsof we Zwarte Pieten zijn. Dit is ónze speelplaats, dit is plezier.
Bij het konijnenhok haalt Maud een leuke grap uit. Terwijl de zoeker denkt dat wij op een hele andere plek onzichtbaar zitten te zijn, propt ze zich plotseling in het onderkomen van Witje, de zak met worteltjes opzichtig in haar handen. Omstanders slaken gilletjes. Een hand trekt haar weer resoluut het konijnhok uit. ‘Sorry meneer De Boer,’ prevelt ze met haar allerkleinste kleine meisjesstemmetje. Hoezo meneer De Boer?
Maud loopt onverstoorbaar verder richting een ander konijnenhok, drie erven verderop. Voorop, vanzelfsprekend. Ik versnel mijn pas. Midden op het boerenpad pak ik haar schouders, draai ik Maud 180 graden. Konijnensnoet tegen konijnensnoet. Wat een prachtige jeugdherinnering. Kameraadschap zit ‘m in de details.
zaterdag 9 december 2006
Excuses
Ik maak mijn oprechte excuses voor het insturen van mijn stukje 'Liefde'. Uw reactie ('Helaas, je inzending van 2006-12-07 19:15:01 op www.nederlands.nl is door de redactie niet geplaatst. Opgegeven reden: volgens de redactie als prozawerk niet helemaal geslaagd.') is volkomen terecht.
Ik zal dit weekend een nieuwe versie proberen te schrijven die recht doet aan uw indrukwekkende stelsel van normen en waarden.
Immer uw nederige,
Benz
donderdag 7 december 2006
Liefde
‘Waar heb je die nu weer vandaan?’
‘Niet wat je denkt. Zo gemeen ben ik ook weer niet.’
Maud en ik. Heel soms een verrot klein beetje seks. In onze gedachten dan. Maar meestal spelen we spelletjes. Spelletjes die zij bedenkt. Rare spelletjes, leuke spelletjes. Samen plassen op de toiletpot. Zij leunt met haar rug tegen de stortbak, ik tegenover haar. Vier pijpen jeans op de enkels, mijn naakte dijen over de hare geklemd. Proesten als het tegen het emaille klettert.
Vanavond zijn we blind. We tikken de stokken tegen de straatstenen. Links, rechts, links, rechts. Winkelend publiek wijkt massaal, alsof we de Zwarte Dood uitdragen. Dit is ónze wereld, dit is macht.
Bij het zebrapad gaat Maud stunten. Terwijl het voetgangerslicht op knalrood staat, begint ze plotseling aan de oversteek, haar wandelstok opzichtig horizontaal. Wachtenden slaken gilletjes. Een hand trekt haar weer stoer het trottoir op. ‘Dank u meneer,’ prevelt ze met haar allerkleinste kleine meisjesstemmetje. Hoezo meneer?
Maud loopt onverstoorbaar verder. Voorop, vanzelfsprekend. Ik versnel mijn pas. Midden in de winkelstraat pak ik haar schouders, draai ik Maud 180 graden. Zonnebril tegen zonnebril. Vol op haar mond. Liefde is blind.
zondag 3 december 2006
Hooggeëerd publiek!
Benz,
directeur
zaterdag 2 december 2006
Woorden tellen
Ik heb geen zin om in te gaan op het wetenschappelijk burgeroorlogje waartoe de conclusies van Louann hebben geleid. Want dan moet ik het artikel grondig gaan lezen in plaats van heel oppervlakkig. Het was geloof ik iets over het verschil tussen mannen en vrouwen: mannen zouden beter hun mond kunnen houden omdat ze in de oertijd, tijdens de jacht, stil moesten zijn. Vrouwen daarentegen mochten lekker met elkaar beppen als ze vruchten aan het plukken waren. Doe mij nog maar wat bramen en frambozen.
Liever misbruik ik Louann’s onderzoek om een slecht begaanbaar bruggetje te slaan naar Ep Meijer. Als hij bij mij op bezoek is (of vice versa) dan pletten wij de gemiddelden van Louann met tienduizenden procenten. Terwijl hij en ik van begin tot eind min of meer staccato door elkaar heen lullen en daarbij desondanks nog steeds een en al oor voor elkaar zijn (luisteren is inderdaad een kunst) , vinden we tussendoor toch nog voldoende tijd om zeer geregeld een glas aan de mond te zetten. Gaan we weer ieder onze eigen weg, dan roepen we in koor dat het erg gezellig was en dat we elkaar weer op allerlei nieuwe ideeën hebben gebracht.
Louann, pas op, een muisarm heb je zo opgelopen.
vrijdag 1 december 2006
Prostitutie 2.0
Die oude volkswijsheid kan per vandaag bij het oud vuil. Op de site Fakeyourspace, een soort hulpmiddel voor mensen die actief zijn op Myspace, is het nu mogelijk om vrienden te kopen, meldt WebWereld. Voor twee dollar per maand laat de ‘vriend’ zo af en toe een commentaartje op je blog achter. Opdat de buitenwereld zal denken dat het wel goed zit met je sociale netwerk.